Kuchnia

sweet&fit!

Dietetyczny sernik z czereśniami

SKŁADNIKI:
2 całe jajka
500 g chudego sera (najlepiej już zmielonego jak na serniki)
1 białko
5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić stewią)

polewa:
400 g słodkich czereśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka Ksylitolu lub 1/2 łyżeczki stewii

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Wszystkie składniki na sernik umieść w wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem - tylko do połączenia składników. Miksuj krótko by nie napowietrzyć masy serowej.
Małą tortownicę (u mnie o średnicy 16 cm) lekko wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami. Wylej masę serową.
Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
Sernik wystudź (powoli), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Czereśnie umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek i wrzuć do rondelka. Zalej je ok. 1/2 szklanki wody i zagotuj. Posłodź i podgotuj 3-4 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozpuść 1/4 szklanki wody, dodaj do czereśni i wymieszaj. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Wystudzony kisiel czereśniowy delikatnie nałóż na sernik i wsadź do lodówki na godzinę do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation