Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową

Poniższe składniki na biszkopt wymieszamy w podanej kolejności:
· 2 szklanki mąki pszennej
· szklanka cukru (opcjonalnie możemy dać mniej lub więcej)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· torebka cukru waniliowego
· ½ szklanki oleju roślinnego
Następnie dodajemy:
· szklankę mleka sojowego (lub innego roślinnego) z rozpuszczoną w niej
· łyżeczką sody
· 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto powinno być dość luźne, można ewentualnie dodać trochę więcej mleka, jeśli używamy mąki pełnoziarnistej (która pochłania więcej płynu).
Całość szybko mieszamy, przekładamy do posmarowanej olejem okrągłej foremki, pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W międzyczasie przygotowujemy kokosową bitą śmietanę.
Potrzebujemy:
· 2 puszki mleka kokosowego (polecam mleko firmy Kier - jest tanie i mocno schłodzone świetnie się ubija), wcześniej schłodzone ok. doby w lodówce
· ¾ szklanki cukru (lub mniej, jeśli chcemy subtelnie słodką śmietanę; najlepiej dodać część cukru, spróbować i ewentualnie dosłodzić)
· 1 laskę wanilii lub 1 torebkę cukru waniliowego
· 2 śmietan-fixy, dla utrzymania sztywności śmietany

Oba mleka kokosowe otwieramy i stałą część przekładamy do miski (uważając aby nie wlać części wodnistej, która jest na dnie), dodajemy cukier (może być puder), wanilię i ubijamy aż do uzyskania puszystej śmietany, wsypujemy śmietan-fixy i ubijamy jeszcze chwilę. Całość wstawiamy do lodówki.

Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystygnięcia na 12 do 24 godzin. Następnie przekrawamy go ostrożnie na 2 lub 3 biszkoptowe blaty i przygotowujemy:
· 1 puszkę ananasa
· 1 puszkę brzoskwiń w zalewie
· 1-2 miękkie kiwi
(w sezonie letnim wyśmienicie spisują się np. truskawki, maliny, jagody i dekoracja ze świeżych listków mięty, polecam!)

Owoce odsączamy z zalewy (której możemy użyć do nasączenia biszkoptu), plastry ananasa kroimy w ćwiartki (pozostawiając kilka całych, do dekoracji), brzoskwinie w cienkie plastry, kiwi obieramy i również kroimy w plasterki.

Biszkopt możemy nasączyć:
· Słodką zalewą z owoców
· Wodą z sokiem z cytryny
· Roztworem czarnej herbaty
· W wersji dla dorosłych - alkoholem

Na nasączony biszkopt ostrożnie nakładamy bitą śmietanę (mocno schłodzoną w lodówce!), owoce, kolejną warstwę śmietany, znów biszkopt, nasączamy go, ponownie śmietana, owoce i tak aż do ostatniej, górnej warstwy, którą możemy udekorować całymi owocami w dowolnej kompozycji i np. posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Pozostałością śmietany otaczamy boki tortu (co niej jest łatwe, ostrzegam), a miskę wylizujemy ;)

Tort trzymamy w lodówce aż do przyjścia gości, a po podaniu słuchamy wyrazów uznania :)

ŹRÓDŁO: http://matkaweganka.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation