Kuchnia

Smakowite obiady

Przepis na lazanię z warzywami

Przygotuj: dwa kubki mąki, cztery jajka, niecały kubek wody, olej, po puszce - soczewicy, kukurydzy, pomidorów, kubek uduszonego szpinaku, dwie łyżki startego sera żółtego, czubatą łyżkę majonezu, kubek kremówki, dwa ząbki czosnku, cebulę, sól, pieprz, łyżeczkę posiekanego oregano (lub pół łyżeczki suszonego), masło oraz wałek do ciasta, sitko do przesiewania mąki, naczynie żaroodporne, stolnicę, garnek, łyżkę cedzakową, patelnię, miskę, ściereczkę, praskę do czosnku, deskę do krojenia, otwieracz do puszek, nóż, kubek, garnuszek

Sposób przygotowania:

Rozsiej mąkę, zrób w niej dołek i dodaj jajka, odrobinę soli i wodę. Zagnieć ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut

Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą z nich cienko rozwałkuj, a potem pokrój na części wielkości połowy kartki z zeszytu. Z drugą częścią ciasta postąp identycznie.

Zagotuj wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej delikatnie prostokąty ciasta i gotuj je 3 minuty. Wyjmijże łyżką cedzakową i ułóż na ściereczce.

Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je w oleju. Dodaj pomidory z puszki i gotuj je na małym ogniu przez 6-7 minut. Przypraw je solą, pieprzem i oregano. To będzie pierwszy farsz...

Drugi farsz przygotuj z kukurydzy, soczewicy, majonezu, soli i pieprzu. Trzecim zaś będzie szpinak. Wlej do garnuszka kremówkę, wsyp tarty ser i delikatnie wymieszaj je.

Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i wyłóż dno płatami ciasta. Wyłóż pierwszy farsz. Przykryj go kolejną warstwą ciasta. Czynności te powtarzaj. Ostatnią warstwą ma być ciasto. Polej latanię kremówką z serem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

Latanię możesz podawać też z innym nadzieniem np. z podsmażonymi grzybami, czerwoną fasolą z puszki, podgotowanymi brokułami, żółtą lub zieloną fasolką szparagową.

Lazania (org. Lasagne) to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie w stylu włoskim przygotowywane na bazie tego makaronu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation