Kuchnia

Kulinarnie

DESER Z JAGODAMI I PŁATKAMI

SKŁADNIKI:

Posypka:

½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków migdałowych
4 łyżki cukru

Biała masa:

275 g sera białego
200 g jogurtu
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
100 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)

Poza tym:

200 g jagód
1 łyżka cukru (według uznania)

Wykonanie:

Posypka:

Na patelnię teflonową wsypać płatki owsiane, dodać 2 łyżki cukru i smażyć (bez tłuszczu)na małym ogniu. W czasie prażenia cały czas mieszać, aby płatki lub cukier się nie przypalił. Prażyć tak długo, aż całość nabierze ciemno złoty kolor i wysypać na talerz. Tak samo uprażyć płatki migdałowe z 2 łyżkami cukru. Uprażone płatki owsiane i płatki migdałowe wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Biała masa:

Bały ser z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym zmiksować blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać z serem.

1/3 jagód odstawić, resztę zmiksować blenderem z 1 łyżką cukru.

Na dno pucharków wsypać uprażone płatki (zostawić na wierzch) i układać na przemian białą masę i mus owocowy. Między warstwy włożyć po porę sztuk jagód. Na górę dać resztę uprażonych płatków i parę jagód. Od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation