Kuchnia

Zapiekanki

Lasagne
Farsz warzywny:

1 duża cebula (drobno pokrojona)
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
1 mała papryczka chili (bardzo drobno pokrojona; przypominam, że najlepiej kroić ją w gumowych rękawiczkach; możemy ją zastąpić płaską łyżeczką chili w proszku)
1/2 papryki dowolnego koloru (pokrojona w drobną kostkę)
2 duże łodygi selera naciowego (pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm)
1 mała marchewka (oskrobana i pokrojona w słupki)
3 pomidory (pokrojone w kostkę o szerokości ok. 1,5 cm)
pieprz
4 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli (sos sojowy raczej nie zalicza się do kuchni włoskiej, ale nie mogłam go sobie odmówić )
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
50 g masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej (wg mnie to jest obowiązkowy składnik)
Farsz mięsny:

2 łyżki oliwy z oliwek
250 g mięsa mielonego (usmażone na patelni)
Pozostałe składniki:

1 opakowanie makaronu na lasagne (takiego, którego nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem)
200 g sera żółtego (np. gouda, pokrojony na cienkie plasterki)
masło lub margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego
gotowa mieszanka ziół do potraw włoskich lub bazylia, oregano i suszona natka pietruszki do posypania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation