Kuchnia

Śniadania

Granola
Moje ulubione śniadania. Drożdżowa bułeczka ze słodką kruszonką i gorzkie kakao, jajecznica ze szczypiorkiem plus kromka razowego chleba z pomidorem, biszkoptowy omlet z dżemem truskawkowym, naleśniki, serowe placuszki ze świeżymi owocami i miodem.. Aż się trochę.. rozmarzyłam :) Nie ma co ukrywać, najczęściej jednak kończy się na kanapce.. ale! nieodłącznie mojemu porankowi towarzyszy także granola. Kupna lub w zdrowszej, pyszniejszej wersji - ta domowa. Koniecznie z mnóstwem orzechów, miodem i cukrem trzcinowym oraz czekoladą. Do każdej porcji dodaję też garść bakalii, a także świeże owoce. A Ty - co najbardziej lubisz jeść na śniadanie?




składniki:


500g płatków zbożowych np. owsianych
200g orzechów włoskich
50-100g orzechów laskowych
120g cukru trzcinowego
60ml miodu
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
2 jabłka, małe
1-2 łyżki gorzkiego kakao
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
150g czekolady, deserowej
bakalie, świeże owoce
Piekarnik nagrzać do 160st.C. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać - laskowe na połówki, włoskie na ćwiartki. Jabłka obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cukier, orzechy, kakao, cynamon oraz sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać starte jabłka, wlać miód i olej roślinny. Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Granolę równomiernie rozłożyć na blasze. Piec 35-45 minut aż się zarumieni, mieszać co 10-15 minut by równomiernie się przypiekła. Ostudzić i wsypać posiekaną drobno czekoladę. Przechowywać w szczelnym opakowaniu. Przed podaniem dodać owoce suszone lub świeże.

Buon Appetito! :)

*granolę oczwiście można modyfikować wedle własny upodobań, dodać więcej/mniej orzechów, czekolady, kakao, przypraw..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation