Kuchnia

Kuchnia

Quiche z brokułami

Składniki:
• Ciasto:
• 1 puszka białej fasolki
• 1/2 szklanki jogurtu
• 1 jajko
• szczypta soli
• Farsz:
• 300g brokułów (świeżych lub mrożonych)
• 150g pieczarek
• 2 ząbki czosnku
• 3 jajka
• ¾ szklanki śmietany
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
• 50 g Parmezanu lub innego sera

Przygotowanie:
Fasolkę osdącz z zalewy, zblenderuj, wymieszaj z jogurtem, jajkiem, przyprawami( jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać zalewe z fasolki).
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto. Całą powierzchnię ciasta nakłuj widelcem. Zapiecz krótko w temp. 180 st. przez 15-20 minut, wystudź.
Brokuły ugotuj krótko (5 minut), podziel na małe różyczki. Pieczarki obsmaż(uduś) na maśle z czosnkiem. Brokuły i grzyby ułóż na cieście.
Jajka wymieszaj trzepaczką albo widelcem ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylej na warzywa. Z wierzchu posyp parmezanem.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podawaj ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation