Design

Design

Ciasto Czarny Las
1 opakowanie ciasta Czarny Las firmy Gellwe



Składniki do ciasta:

3 jajka

100 ml wody

100 ml oleju słonecznikowego

500 ml śmietany kremówki (30%)

275 ml mleka

1 słoiczek konfitury wiśniowej

100 g gorzkiej czekolady



Dodatkowo do dekoracji:

mrożone wiśnie

wiórki czekoladowe z mlecznej czekolady



Do wysokiej miski wsypać mieszankę do przygotowania ciasta, dodać jajka, wodę, olej i całość ubijać mikserem chwilkę na wolnych, następnie przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach. Gotową masę przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180'C przez 35 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

Do wysokiego naczynia wlać 200 ml zimnego mleka (niepełną szklankę), wsypać zawartość opakowania do przygotowania kremu i całość miksować ok. 3 minuty. Gorzką czekoladę zetrzeć w całości na tarce o drobnych oczkach. Zagotować w garnku pozostałe 75 ml mleka (1/4 szklanki), zestawić z ognia i dodać do gorącego mleka startą czekoladę. Całość dobrze wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Płynną, delikatnie schłodzoną czekoladę przełożyć do ubitego wcześniej kremu i dobrze wymieszać łyżką, aż do momentu otrzymania jednolitej masy. 

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 równe części. Na dolną część ciasta wyłożyć równomiernie wiśnie. Następnie rozsmarować wcześniej przygotowany krem czekoladowy i przykryć drugą częścią ciasta. 

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml śmietanki 30% tł. i ubijać chwilkę mikserem. Następnie wsypać zawartość 2 opakowań Fixu do śmietany Gellwe i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną śmietanką udekorować wierzch ciasta, a następnie włożyć je do lodówki na ok. 3 godziny. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation