Plakaty i obrazy

różności

Składniki na ciasto na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm:

2,5 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

4 jajka

1 szklanka oleju słonecznikowego (dałam 3/4 szklanki)

skórka otarta z 2 cytryn (dałam skórkę z 1 cytryny)

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki mleka (dałam śmietanę 30%)

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Dodatkowo:

60dag jagód (lub pół na pół z borówkami)

2 łyzki mąki

cukier puder do posypania


Blaszkę wysmarować i wysypać bułką tartą.
Oddzielić żółtka do jednej (większej) a białka do drugiej miski. Z białek ubić pianę, na końcu wsypując połowę cukru. Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle ubijając. Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach). Dodać otartą skórkę z cytryn oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Owoce umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać je 2 łyżkami mąki aby nie opadały na dno (jak bakalie do keksa).
Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180oC, wstawić ciasto na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy wyjąć z pieca na kratkę. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation