Kuchnia

Rocznica

Trzy sposoby na faszerowaną paprykę
1.Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Składniki:

·8 strąków czerwonej lub zielonej papryki;
·0,5 kg mięsa mielonego;
·torebka ryżu;
·słoik cebulek konserwowych;
·słodka i ostra mielona papryka;
·sól, pieprz, vegeta;

Przygotowanie:

1.Odcinamy czapeczki z papryki i wydrążamy nasiona.

2.Ugotowany ryż mieszamy z podsmażonym mielonym mięsem, przyprawiamy jak na gołąbki, dodajemy cebulki obtoczone w wymieszanej pół na pół mielonej papryce.

3.Mięso z ryżem i cebulkami nakładamy do wydrążonych papryk i przykrywamy czapeczkami.

4.Wkładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 40 minut.

2. Papryka faszerowana z kukurydzą

Składniki:

·4 duże strąki zielonej lub czerwonej papryki;
·puszka kukurydzy;
·100 g salami pokrojonego w cienkie plastry;
·pół pęczka pietruszki;
·pół cebuli;
·3 łyżeczki sosu Worcestershire;
·sól, świeżo mielony pieprz;
·0,5 l bulionu z kostki;
·6 płatków białej żelatyny;
·ocet;

Przygotowanie:

1.Odcinamy czapeczki z papryki i wydrążamy nasiona.

2.Kukurydzę mieszamy z drobno pokrojoną kiełbasą salami i cienkimi plastrami cebuli. Doprawiamy solidnie sosem Worcestershire, solą, pieprzem i odstawiamy na godzinę.

3.Napełniamy farszem strąki papryki.

4.Bulion podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę namoczoną uprzednio w zimnej wodzie i odciśniętą. Zakwaszamy octem.

5.Bulion z żelatyną wlewamy do nafaszerowanych strąków papryki i na kilka godzin odstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plasterki.

3. Papryka faszerowana mięsem i warzywami

Składniki:

·12 strąków zielonej lub czerwonej papryki;
·25 dag mielonego mięsa wieprzowego;
·pęczek włoszczyzny;
·2 cebule;
·2 łyżki koncentratu pomidorowego;
·2/3 szklanki oleju sojowego;
·sól, sproszkowana papryka;
·szklanka mleka skondensowanego;
·2 łyżki mąki;
·szklanka wywaru z warzyw;
·2 łyżki tartego sera;

Przygotowanie:

1.Obraną cebulę płuczemy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na części oleju. Dodajemy mięso, dusimy cały czas mieszając.

2.Warzywa myjemy, obieramy, kroimy i dusimy przez około 15 minut na pozostałym tłuszczu, podlewając lekko wrzącą wodą.

3. Następnie mieszamy warzywa z przygotowanym mięsem, doprawiamy do smaku solą i sproszkowaną papryką.

4.Odcinamy czapeczki z papryki i wydrążamy nasiona. Strąki faszerujemy nadzieniem, układamy w płaskim rondlu i zalewamy sosem pomidorowym.

5.Przygotowując sos, przesianą mąkę mieszamy z koncentratem pomidorowym i rozprowadzamy rosołem. Mieszając, podgrzewamy do momentu wrzenia i dodajemy mleko.

6.Potrawę posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation