Kuchnia

Nie ma bar­dziej szcze­rej miłości niż miłość do jedzenia.

Tarta z jablkami i budyniem

Składniki

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
4 średnie jabłka
cynamon
2 łyżki cukru kryształu
1/2 litra ugotowanego wg przepisu budyniu waniliowego [u mnie duży budyń na 3/4 litra mleka]
garść płatków migdałowych


Z przesianej mąki, masła i cukru zrobić ciasto kruche, najlepiej w malakserze, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę [25-27 cm średnicy] wysmarować masłem [dodatkowo obsypałam bułką tartą], równomiernie rozłożyć ciasto, zwrócić uwagę, aby boki tarty nie były zbyt grube, ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć np. fasolą, grochem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, następnie zdjąć papier i jeszcze raz podpiec przez kolejne 7 minut.

Na tak podpieczoną tartę ułożyć wydrążone, pokrojone w cienkie plasterki jabłka*, obsypać cynamonem wymieszanym z cukrem kryształem, całość zalać budyniem (może być ciepły) i piec 30 minut, wystudzić przed krojeniem**.

*u mnie jabłka pokrojone dość grubo - w "szesnastki" lub "ósemki". użyłam jabłek dość twardych, dzięki czemu po upieczeniu nadal przyjemnie chrupały, i kwaskowych, przez co stanowiły kontrast dla słodkawego ciasta i budyniu
** tartę obsypałam płatkami migdałowymi już po upieczeniu (heh zapomniało mi się wcześniej, ale dzięki temu nie było obawy, że się przypalą)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation