Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Drożdżówki z serem i lukrem Kolejny przepis w mojej karierze, który dojrzewał w zakładkach przez dobre 3 lata. W obecnej chwili zastanawiam się: jak mogłam?! Jak mogłam nie zrobić tych bułek wcześniej? Przecież drożdżówki z serem to chyba moje ulubione? No nic, teraz pozostaje mi się tylko dziwić i - przed wszystkim - zachwalać! I przestrzec... Nie czekajcie tak długo. Zróbcie je teraz, zaraz. Naprawdę polecam, są pyszne - tysiąc razy lepsze niż ze sklepu...
PS Upiekłam je na śniadanie. Podałam (sobie i Mamie) z waniliowym twarożkiem (wiejski twaróg, jogurt grecki, cukier z wanilią, trochę ekstraktu) i świeżymi truskawkami. Do tego kawa z mlekiem i pyszne śniadanie gotowe :-)


Składniki
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 torebka suchych drożdży (7g)
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
mąka do podsypywania stolnicy

Nadzienie
500 g zmielonego białego sera
cukier i cukier waniliowy do smaku (zależy od kwaśności sera)
1 jajko
opcjonalnie rodzynki, drobno pokrojone owoce, skórka pomarańczowa...
roztrzepane żółtko do posmarowania

Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny

Drożdże wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, jajka i żółtko roztrzepać widelcem. Dodać razem z mlekiem do mieszanki mącznej i zagnieść ciasto. Wlać mleko i jeszcze raz zagnieść (w sumie ok. 10-12 min., aż ciasto przestanie lepić się do dłoni i będzie gładkie oraz lśniące). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miesjce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).
Wszystkie składniki nadzienia zmiksować.
Ciasto odgazować, podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt. Posmarować połową sera. I złożyć:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation