Kuchnia

Chleby, bułeczki itp.

http://kuchniasandry.blogspot.com/2012/09/smaki-dziecinstwa-rogaliki-maslane.html
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 250 g mąki
- 1 łyżki miodu
- 3 łyżek ciepłej wody
- 15 gram świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 25 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru

- jajko i mak (na wierzch rogalików)

Przygotowanie:
Drożdże dokładnie wymieszać wraz z wodą, 1 łyżką cukru i 4 łyżkami mąki, odstawić na ok 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie masło roztopić w garnuszku, następnie zalać zimnym mlekiem. Do zaczynu (z drożdży) dodać przestudzone masło z mlekiem, mąkę, miód, jajko i cukier. Łączymy dokładnie wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wałkujemy ciasto na kształt okręgu i dzielimy na 8 części. Każdą z tych części zwijamy zaczynając od podstawy.
Można również niektóre rogaliki (bądź wszystkie !) posmarować ulubionym nadzieniem, ja wybrałam nutellę :)
Tak zwinięcie rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni z termoobiegiem bądź 200 stopni z górną i dolną grzałką przez ok 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation