Kuchnia

Food and Drink

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym (składniki wystarczą na przygotowanie 2 porcji):

pierś z kurczaka - 20 dag
papryka czerwona - ½ sztuki lub jedna mała sztuka
papryka żółta - ½ sztuki lub jedna mała sztuka
cebula - 1 sztuka
ananas z puszki - 4 plastry
marchewka - 1 sztuka
sok z ananasa - ½ szklanki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka (płaska)
ocet - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
mąka ziemniaczana - 1 łyżka (płaska)
ryż - 200 g


Przygotowanie:

Cebulę kroję w drobną kostkę i obsmażam na maśle w rondlu (wybieram taki garnek, by zmieściło się około 500 ml sosu). Marchew obieram i kroję w cienkie słupki, a następnie dodaję do cebuli.
Po kilku minutach, kiedy marchew się obsmaży, zalewam cebulę z marchewką sokiem z ananasa i dodaję koncentrat pomidorowy. Tak duszę przez około 10 minut.
Obie papryki dokładnie myję i usuwam pestki z błonami. Następnie kroję w cienkie słupki. Kroję również w kostkę ananasa z puszki. Ananasa i paprykę dodaję do sosu i duszę kolejne 5-10 minut.
Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki i dodaję sól oraz pieprz. Następnie smażę na oddzielnej patelni.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w połowie szklanki wody i dodaję do sosu.
Na koniec do sosu dodaję pierś i przyprawy czyli sól, pieprz, ocet, cukier i sos sojowy. Dokładnie i delikatnie mieszam.
Ryż gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta. Na koniec ryż polewam sosem...

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation