Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kuchenne Fantazje: Ciasto Shrek

Składniki:
2 zielone galaretki (np kiwi, agrest )
1 duża butelka (900 ml) zielonego soku 'Kubuś' lub 'Pysio'
2 budynie (mogą być waniliowe albo śmietankowe)
1/2 l kremówki
1/3 - 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
8 owoców kiwi

Biszkopt:
4 jajka
130g cukru
130g mąki pszennej (2 łyżki mąki pszennej zamienić na 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt po upieczeniu można lekko skropić mieszanką: soku cytryny, cukru i odrobiny wody.

Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, aż podwoją objętość. Stopniowo dodawać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Masę biszkoptową wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 35-40min. Sprawdź pod koniec ciasto metodą suchego patyczka.
Przestudzony biszkopt skrop delikatnie mieszanką soku cytryny, cukru i odrobiny wody.

Sok zagotuj w dużym garnku. Budyń w proszku rozmieszaj w 100 ml wody i wlej do wrzącego soku. Zagotuj i zdejmij z ognia.
Do gorącej masy wsyp 2 zielone galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, ale od czasu do czasu zamieszaj.
Przestudzoną zieloną masę przełóż na biszkopt i wstaw do lodówki.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5-10min. Dodaj wrzątek tak aby całość zajmowała nieco ponad 1/3 szklanki i porządnie rozmieszaj. Ubij kremówkę ze szczyptą soli, a następnie powoli dodawaj cukier puder. Na końcu dodaj żelatynę.
Białą masę rozłóż równomiernie na zielonej i ponownie wstaw do lodówki aż śmietana stężeje.
Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki, a następnie ułóż na wierzchu ciasta.


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation