Kuchnia

kuchnia

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM.

SKŁADNIKI:
(źródło)

500 g mielonej wieprzowiny z szynki
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka soli

na sos:

400 g pomidorów z puszki w całości
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
100 ml mleka
1 łyżka parmezanu
sól, pieprz, cukier

dodatkowo:

makaron typu spaghetti/ bucatini
parmezan do posypania


Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki parmezanu, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z puszki i chwilę rozgotować pomidory. Kiedy pomidory się rozgotują, garnek zdjąć z ognia i cały sos zblendować. Do zmiksowanego sosu dodać mleko i pół szklanki wody, zamieszać i postawić na średnim ogniu. Pulpeciki pojedynczo wkładać do garnka, nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Gotować przez około 30 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z makaronem, posypane parmezanem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation