Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bułeczki-miseczki to połączenie mięsa, sera i warzyw oraz jajko zapiekane w bułce. Znakomita propozycja na przekąskę lub na śniadanie po udanej imprezie.
Składniki:

6 bułek kajzerek
3 plasterki sera żółtego
boczek wędzony w kostce
kilka plasterków dowolnej szynki

pół małej cebulki (może być dymka)
nieduży kawałek czerwonej papryki
3 pieczarki
6 małych jajek (mogą być kurze w jak najmniejszym rozmiarze lub przepiórcze)
łyżeczka masła
sól
pieprz

opcjonalnie: szczypiorek

Wykonanie:

Na łyżeczce masła usmażyć cebulkę. Gdy będzie miękka dodać boczek i szynkę. Podsmażyć. Gdy zaczną się rumienić dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kajzerek. Delikatnie nożem odkrawamy górną część bułki tzw. czapeczkę, którą odkładamy. Również delikatnie wydrążamy miąższ bułek, uważając aby nie uszkodzić dna naszych miseczek.

Na dno każdej bułeczki-miseczki położyć pół plasterka sera. Na to włożyć farsz. Do każdej bułeczki na wierz należy delikatnie wlać jajko, uważając, aby żółtko pozostało w całości a białko nie wyciekało z bułki. Jeżeli mamy większe jajka można delikatnie oddzielić żółto od białka, wlać samo całe żółto i łyżeczka dodawać odpowiednią ilość białka.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy bułeczki i czapeczki, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 4-6 minut (w zależności do tego jak bardzo lubimy ścięte jajko).

Gotowe bułeczki-miseczki czyli jajko zapiekane w bułce możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy na talerzu razem z czapeczką.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation