Kuchnia

Przekąski

DOMOWA NUTELLLA

Składniki:
- 160g orzechów laskowych
- 125 ml mleka skondensowanego
- 100g gorzkiej czekolady
-100g mlecznej czekolady
- 3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
1. Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek – najlepiej schodzą po podprażeniu, jeśli zawiniemy je w papierowy ręcznik i potrzemy. Orzechy ze skórkami nadałyby kremowi gorzkiego smaku. Ostudzić.
2. Ostudzone włożyć do miksera. Zmiksować na płynną masę (mniej więcej 8 minut ciągłego miksowania). Orzechy najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn.
3. W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, miód. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Taką mieszankę, jeszcze ciepłą, wlać do miksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę.
4. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation