Święta i uroczystości

przyjęcie w sobotę

Ciasto kruche:
Składniki: 50g cukru pudru, 100g masła, 2 żółtka,
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu, 150g mąki pszennej
Wykonanie: Cukier wymieszać z masłem (w temp. pokojowej). Dodać żółtka
i śmietanę. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Włożyć na około godzinę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w temp. 180 stopni przez około 8-10 minut
(do momentu, kiedy ciasto się zarumieni).
Krem:
Składniki:115g sok ze świeżej cytryny, 50g cukru, 3 żółtka, 180g białej czekolady
w granulkach Wierzynek, 100g śmietany kremówki, 100g serka mascarpone,
starta skórka z cytryny
Wykonanie: Podgrzać sok z cytryny, cukier zmiksować z żółtkami. Składniki połączyć
ze sobą i gotować do 85 stopni cały czas mieszając. Wrzucić białą czekoladę do miski, a następnie dodać do niej wcześniej uzyskaną mieszaninę. Miksować ręcznym blenderem aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wrzucić do śmietany startą skórkę z cytryny i poczekać, aż nasiąknie jej aromatem. Następnie ubić śmietankę i dodać do niej serek mascarpone. Wszystko połączyć. Uzyskany w ten sposób krem schłodzić, a następnie nałożyć na schłodzony blat ciasta.
Dekoracja: Owoce – wszystkie, na jakie masz ochotę!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation