Kuchnia

Kuchnia - Torty , Serniki i ...

Sernik z nutellą

Na blaszkę ok. 20x20 cm

Składniki:
200 g ciasteczek zbożowych, np. Digestive
50 g masła

Masa:
500 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego, ew. 3-krotnie zmielony twaróg
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% + 1 łyżka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki nutelli

Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wanilię, 1/3 szklanki kremówki i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Pierwszą połowę rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Do reszty połowy dodajemy nutellę i 1 łyżkę śmietanki. Ucieramy i wykładamy na masę jasną. Całość pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach. Środek sernika powinien być lekko ścięty. Ostudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation