Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

DIETETYCZNE CIASTO.

Składniki na spód:

4 płaskie łyżki otrębów pszennych
1 mały jogurt light ( u mnie malinowy)
1 jajko
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mieszamy razem i wylewamy do formy (ja piekę w silikonowej keksówce). Pieczemy ok. 15-20minut w 180stopniach- aż się zarumieni. Pozostawiamy w formie do wystygnięcia.

Warstwa budyniowa:

opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
mleko 0.5%-2%

Przygotowujemy wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość cukru bądź w ogóle go pomijając.

Galaretka z herbaty:

350ml wrzątku
1 torebka herbaty owocowej Peach Lemon Star (jeśli macie inne herbaty radzę zaparzyć 3-4 torebeczki, aby napar był mocny)
2 łyżki żelatyny
słodzik do smaku (u mnie 5 tabletek)

Herbata musi być zaparzona we wrzątku ok. 8 minut, do naparu dodajemy żelatynę- mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy słodzik. Odstawiamy do lodówki, do momentu zastygania żelatyny.

Dodatkowo:

1 banan
0.5 pomarańczy

Przygotowanie:

Na zimny spód wylewamy ciepły budyń, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby ten całkowicie zastygł. Po tym czasie na masę budyniową wykładamy banana pociętego w plastry oraz cząstki pomarańczy i zalewamy tężejącą herbacianą galaretką (zupełnie tak, jakbyśmy postąpili z normalną).

Odstawiamy na parę godzin do lodówki- najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation