Kuchnia

sosy. dipy.

Przepis na wiosenne pesto z liści marchewki od readeat.pl



Składniki:
2 szklanki liści marchewki (z 5-6 młodych marchwi)
6 łyżek (50g) migdałów bez skórki
6 łyżek oliwy
1-3 łyżki wody*
sól, pieprz
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 duże ząbki czosnku

*dolewamy stopniowo, żeby uzyskać kremową konsystencję

Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich „ten” smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły.
Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!

Smacznego! Z podanych proporcji wychodzi około 190g pesto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation