Kuchnia

Ciasta & Torty

BATONY BUNTY

na ciasto:
125 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki

na nadzienie:
4 łyżki karmelu

na polewę:
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju

W misce utrzeć masło,
dodać cukier i mąkę.
Ucierać mikserem aż do powstania
gładkiego ciasta (kruchego).
Ciastem wylepić dno naczynia (12 x 30 cm) wysmarowanego masłem.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 30 min. do momentu aż nabierze złotego koloru.
Ciasto ostudzić.
Karmel wylać na ostudzone ciasto.
Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h.
Wyjąć i pociąć na ok. 2 cm batoniki.
Czekoladę rozpuścić na parze.
Dodać olej.
Zanurzać batoniki w czekoladzie
Wyjąć i odstawić do
zastygnięcia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation