Kuchnia

Ciasta & Torty

LECHE FRITA (SMAŻONE MLEKO)

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 laski wanilii

panierka:
2 jaja roztrzepane
1 szkl. drobnej bułki tartej

dodatkowo:
oliwa
cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia

Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać szklankę mleka i dokładnie rozrobić, do rozpuszczenia skrobi. Wlać pozostałe 2 szkl. mleka, wsypać cukier. Z 2 lasek wanilii wyskrobać nasionka i dodać do mleka.
Zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować 1 - 2 min., do otrzymania bardzo gęstego budyniu.
Przygotować naczynie żaroodporne. Wysmarować cienką warstwą oliwy.
Ugotowany, gorący budyń przelać do naczynia, wyrównać, przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu, by nie utworzył się kożuch. Odstawić do przestudzenia, następnie schłodzić w lodówce, min. przez 4 godz., a najlepiej przez noc.
Kolejnego dnia naczynie z budyniem przejechać wzdłuż ścianek ostrym, cienkim nożem. Odwracając naczynie, cały budyń przełożyć na tacę lub deskę do krojenia. Pokroić w niewielkie kwadraty.
Każdą porcję budyniu obtaczać najpierw z roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, do brązowego koloru, z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z oleju na papierowym ręczniczku.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem z cynamonem. Podawać na ciepło lub schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation