Kuchnia

Desery

mus czekoladowy
250 ml śmietany 36%
100 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła


jajka umyć. ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. ( naczynie z pokruszoną czekolada stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody )


w tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła.
do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.


białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
delikatnie wymieszać z czekoladą.
masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.

deser przełożyć do kieliszków, odstawić na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation