Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Hiszpańskie croquetas

Składniki:
1 łyżka oliwy
2 czubate łyżki masła
3 czubate łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3 gałązki świeżego tymianku (mozna dodać inne ulubione zioła)

1 jajko
otręby przenne
tłuszcz do smażenia krokietów


Oliwę podgrzewam na patelni, dodaję masło, rozpuszczam na niewielkim ogniu, Dodaję mąkę powoli i porządnie mieszam by nie zrobiły się kluchy, wlewam porcjami mleko cały czas dobrze mieszając. Gdy uzyskam jednolitą masę zestawiam z ognia, przyprawiam solą, pieprzem i gałką, dodaję posiekany tymianek. Studzę masę i wkładam na min godzinę do lodówki /choć czytałam też, że warto chłodzić całą noc, jednak jestem niecierpliwa ;-)/. Po tym czasie rozbijam jajko w talerzu, do miski wsypuję otręby. Ze schłodzonej masy formuję niewielkie wałeczki, obtaczam w mące, wrzucam do jajka i ponownie do otrębów. Wstawiam przed smażeniem do lodówki na min 30 min.

Wyjmuję i smażę na złoto z obu stron. Pyszne, polecam. Cudownie kremowe, delikatne, otoczone chrupiącą skórką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation