DIY - zrób to sam

DIY

Rolada kanapkowa (rolowana pizza) (składniki wystarczą na przygotowanie 16 porcji):

Składniki na ciasto:

mąka pszenna - 500 g
mleko - 250 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - ½ soli
masło - 80 g
drożdże - 20 g


Składniki na farsz:

wędlina - 100 g
ser żółty - 150 g
papryka - 1 mała sztuka
ogórek kiszony - 1 duża sztuka
pomidorki koktajlowe - 6 sztuk
majonez - 2 łyżki


Przygotowanie:

Mąkę zagniatam z mlekiem, drożdżami, solą, cukrem i rozpuszczonym, wystudzonym masłem (pamiętając że ilość płynu podana w przepisie jest orientacyjna). Następnie masę odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia..
Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowuję je na prostokąt o wymiarach około 50 x 30 cm. Następnie rozsmarowuję majonez i nakładam farsz. Pokrojoną w plastry wędlinę, pomidorki, paprykę i ogórki kiszone rozkładam obok siebie w ten sposób, aby zostawić puste miejsce na dłuższym boku ciasta. Na rozłożone składniki ciasta ścieram żółty ser i roluję ciasto. Następnie odstawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, zawijam je w folię aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.

Komentarze

Justa 10 lat temu
to również wypróbowalam. zrobilam taka roladę mężowi do pracy. bardzo mu smakowala. ale ze ja jestem francuski piesek to powiem ze dobre, ale nic nadzwyczajnego. i wszystko zalezy w smaku od tego co wlozymy do srodka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation