Kuchnia

Deserki i różne słodkości.

Pyszny mus z truskawek

Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek, 2 łyżki żelatyny, 3 szklanki śmietany kremówki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki octu z czerwonego wina, 4 szklanki wody

1. Zachowaj cztery truskawki do dekoracji.



2. Umyj pozostałe truskawki i przekrój każdą na pół. Zmiksuj w blenderze na purée.



3. Wlej przecier do wysokiej patelni i gotuj przez kilka minut, dodając wodę, ale nie doprowadzając do wrzenia.



4. Teraz dodaj żelatynę, wymieszaj i gotuj przez następne 3 minuty.



5. W międzyczasie ubij trzepaczką śmietanę, by powstał krem.



6. Bardzo powoli przekładaj krem do truskawkowego purée, cały czas mieszając.



7. Gotowy deser przelej do pucharków albo miseczek, odczekaj aż wystygnie i wtsaw do lodówki na około 4 godziny.



8. Na koniec udekoruj każdą porcję świeżymi truskawami i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation