Uroda

Fryzury

lekkie i zielone pulpety szpinakowe




pulpety z mielonego mięsa indyczego, szpinaku i otrębów owsianych - dietetycznie, lekko, zdrowo i smacznie. danie podałam z jogurtowym sosem koperkowym. danie podałam z fasolką szparagową z prażonymi płatkami migdałowymi. idealne danie na jesień. gorąco polecam!


skŁadniki:
pulpety:
300 g mięsa mielonego z indyka
150 g świeżego szpinaku
4-5 łyżek otrębów pszennych
1 białko jajka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
oliwa
sos:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
koperek
sól
pieprz


na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. zeszklij. dodaj szpinak i podduś na średnim ogniu, by "zwiędł". przestudź go i zmiksuj blenderem.
mięso włóż do miski, dodaj lekko roztrzepane białko jaja, majeranek, szpinak,otręby, sól i pieprz. wymieszaj dokładnie (najlepiej rękoma).
z mięsa mokrymi rękoma formuj pulpeciki - jeśli mięso będzie zbyt luźne -dodaj otręby.
w płaskim garnku zagotuj wodę (wody powinno być niewiele do wysokości pulpecików), lekko posól. na wrzącą wodę wkładaj pulpety. przykryj i gotuj około 15 minut.
gotowe pulpety wyjmij z wody.
garnek z wodą po pulpetach ustaw na dużym ogniu i odparuj wodę o około połowę.
jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami rosołu z pulpetów, a następnie wlej całość do rosołu. wymieszaj, dodaj posiekany koperek. dopraw do smaku solą i pieprzem,
pulpety podawaj z sosem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation