Kuchnia

Książka Kucharska

Lasagne bolognese
Składnik:

płaty makaronu Lasagne
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
sos pomidorowy
sól, pieprz, bazylia, oregano
masło
duża ilość startego żółtego sera
Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
Wykonanie:

Podgotuj makaron w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Płaty rozkładamy na talerzu osobno aby się nie pozlepiały. Przechodzimy do przyrządzenia farszu. Posiekaną cebulę podsmażamy, dodajemy mięso mielone,czosnek wyciśnięty przez praskę, dolewamy sos pomidorowy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut.

Sos beszamelowy:

W garnuszku roztapiamy masło, gdy się roztopi dosypujemy mąkę i mieszamy do utworzenia się jednolitej masy. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy ( najlepiej trzepaczką). Gdy sos zgęstnieje dolewamy kolejne porcje mleka cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwowo płat lazanii, sos beszamelowy, mięso, ser żółty. Na samym końcu naszej układanki powinien znaleźć się ser.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180C. 20-30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation