Kuchnia

Boze Narodzenie

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami
-------------------------------------------------

Składniki na formę 33 x 22 cm

Składniki na ciasto piernikowe:

3 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki miodu
¾ szklanki cukru
125g masła
1 jajko
drobno posiekane orzechy w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)
skórka pomarańczowa w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)
4 łyżki przyprawy do piernika lub - 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka imbiru, po ½ łyżeczki gałki muszkatołowej i goździków, po ¼ łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego

Składniki ma masę marcepanową:

320 g pasty migdałowej
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Lukier koniakowy:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku

Ponadto:

powidła śliwkowe

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać mocno (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).

Masa z marcepanem: wszystkie składniki razem rozetrzeć. Pastę migdałową można przygotować samemu. Ja przygotowywałam ją zgodnie z przepisem Bajaderki, który podała przy okazji przepisu na tę krajankę, na forum Cincin:

Składniki na pastę migdałową:

1½ szklanki migdałów bez skorki
1½ szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli

Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i reszta składników i wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce, masa musi być zimna przed kolejna obróbka. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują sie w zamrażalniku.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką).

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.

Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z koniakiem, sokiem z cytryny lub wodą.

Zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje.

Smacznego :-)


http://atinabc.blox.pl/2008/12/Krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i-powidlami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation