Kuchnia

przepisy

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

150g masła lub margaryny
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
200g jogurtu naturalnego
Krem:

250g mascarpone
200g serka kremowego typu Philadelphia
1 łyżka cukru pudru
100g jagód mrożonych (lub świeżych)

Dodatkowo:

12 ciasteczek np. pieguski
ok. 100g masy marcepanowej
trochę kakao
trochę cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, cukier i jogurt. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. (Po dodaniu mąki, nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników).
Formę na muffinki wysmarować margaryną (lub wyłożyć papilotkami). Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 180°C.
Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Upiec muffinki według przepisu: „Muffinki biedronki”.
W muffinkach zrobić nacięcie nożem tworząc buzię. Do środka włożyć ciasteczko. (Nie jest to trudne, ale należy zachować ostrożność, żeby nie połamać ciasta przy wsadzaniu ciastka. Najlepiej ciasto naciąć szeroko i głęboko, po łuku. Nożem delikatnie odchylić górną część ciasta i wsadzić ciasteczko).

Przygotować krem. Jagody rozmrozić (odlać powstały sok) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z serkami i cukrem pudrem. Krem przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskać jeden kleks koło drugiego.
Muffinki wstawić do lodówki.
Przygotować oczy. Niewielką część marcepanu zagnieść z kakao. Resztę zagnieść z cukrem pudrem i uformować kulki. Z kakaowego marcepanu zrobić źrenice. Oczy ułożyć na muffinkach, najlepiej nie całkiem prosto tak, jak u ciasteczkowego potwora z ulicy Sezamowej Wink
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation