Kuchnia

diet

Orzechy otrębowe
100 g zmiksowanych otrąb owsianych
2 jajka
1 łyżka jogutru 0% tłuszczu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ( możesz użyć dowolnej przyprawy)
sól

Składniki łączymy w jednolitą masę, doprawiamy i odstawamy na pół godziny. Po tym czasie formujemy palcami małe kuleczki (trochę zabawy jest, nie powiem) wykładmy na papier do pieczenia i do pieca. Temperatura ok. 190 stopni, czas około 15 minut, ale można więcej jak się ma mooocne zęby ;p

Moje orzeszki są trochę strzępiaste, bo nie mieliłam otrębów (nie jest to więc konieczne). Ale z mielonych wychodzą takie kuleczki jak słynne Felixowe w panierce.

I są zdrowe, nie idą nigdzie gdzie ich nie chcemy i zajmują ręce przed telewizorem.

Komentarze

Łobuzińska 11 lat temu
Otrąb nie można jeść w dużych ilościach, ponieważ błonnik w nich zawarty się nie rozkłada, podrażniając jelita - bardzo łatwo o silny ból brzucha, jeśli w ciągu dnia zje się nawet połowę z podanej porcji. W skrajnych przypadkach może nastąpić nawet skręt jelit, także uważajcie z ilością tych "orzeszków"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation