Kuchnia

Moje gotowanie - zupy

Estragonowa zupa z awokado
Składniki

1,5 l mleka
1-2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
1/2 łyżki soli
6 awokado
1/4 szklanki soku z limonki
ostra papryka do smaku
gęsta kwaśna śmietana
listki świeżego estragonu do przybrania


Sposób przygotowania

Mieszamy mleko z estragonem i solą, podgrzewamy prawie do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. Miksujemy miąższ awokado z sokiem z limonki, dodajemy do mleka i przyprawiamy ostrą papryką. Wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem podgrzewamy (nie zagotowujemy!), wlewamy do miseczek. Każdą porcję zupy dekorujemy kwaśną śmietaną i estragonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation