Kuchnia

Cista

KREMOWY SERNIK PIERNIKOWY

Składniki na spód:
180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych
50 g masła, roztopionego
50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki na spód wymieszać. Wcisnąć je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.
Składniki na masę:
350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (do smaku)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprószyć delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation