Kuchnia

Muffinki

masa cukrowa :)
Przepis:
[proporcje do otrzymania ok. 600 g masy cukrowej]

Składniki:
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy spożywczej (w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)

Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Po czym podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam dokładnie, nie gotuję. Następnie dodaję margarynę i zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wtedy dodaję kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiewam przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączę otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszam wszystko łyżką, a potem wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha dodaję trochę margaryny. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą oliwy, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk.
Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i oblekam go tą masą. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek robię mniejsze ozdoby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation