Kuchnia

Eat

Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej)

2 jajka
200g mąki pszennej
160g ciemnego cukru muscovado
160ml Fanty
90ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 łyżka rumu


Polewa krówkowa advokatowa:

100g masy krówkowej o smaku advocata
50g masła


Polewa czekoladowa:

100g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Dodatkowo:

jajeczka marcepanowe, czekoladowe, cukrowe i truflowe oraz wiśnie kandyzowane w syropie



Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugim mokre składniki: rozmącone jajka, Fantę, olej i rum. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą, aż do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na babeczki, do 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut, jednak pamiętajmy o tym, aby sprawdzić patyczkiem w trakcie pieczenia, bowiem czas wypieku zależy od wielkości foremek. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy polewy: masę krówkową miksujemy z masłem, natomiast czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Babeczki dekorujemy według uznania, nasze udekorowane są jajeczkami cukrowymi, marcepanowymi, truflowymi i czekoladowymi oraz wiśniami kandyzowanymi w syropie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation