Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort czekoladowy z wiśniami
Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
⅔ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I

400 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki cukru
2 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody do namoczenia

Krem II

Jedno opakowanie kremu czekoladowego do tortów
300 ml zimnego mleka
100 g miękkiego masła

Poncz:

½ szklanki słabej herbaty
½ szklanki soku wiśniowego
ok 30 g wódki

oraz

2 słoiki konfitury z całymi wiśniami (ja dodałam wiśnie drążone)

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy dokładnie mąką lub bułką tartą.
Mąkę pszenna, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy razem. Ubijamy jajka z cukrem i do ubitych dodajemy przesiane wcześniej produkty sypkie. Mieszamy dokładnie jednak niezbyt długo. Ubitą masę przelewamy do tortownicy i od razu wstawiamy do piekarnika na około 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i wykładamy go na ściereczkę aby wystygł.
Z ostudzonego biszkoptu ścinamy nieco wierzch aby go wyrównać. Odciętą część rozdrabniamy na okruszki – przydadzą się do obłożenia boków tortu. Biszkopt kroimy długim nożem na trzy równe krążki.

Przygotowujemy poncz z podanych składników. Dodatek alkoholu nie jest konieczny, jednak ma istotny i korzystny wpływ na smak całego tortu, szczególnie z wiśniami :)

Przygotowujemy krem I. Namaczamy żelatynę w garnuszku, śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy.
Na nasączony ponczem biszkoptowy krążek wykładamy połowę śmietany i wiśnie. Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy czynności. Kładziemy wierzchni krążek, nasączamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowujemy krem II według przepisu na opakowaniu. Równomiernie rozprowadzamy krem na schłodzonym torcie. Boki tortu obkładamy przygotowanymi wcześniej okruszkami, ew. startą czekoladą. Za pomocą szprycy dekorujemy brzeg tortu i układamy nań wiśnie. Ponownie schładzamy przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation