Kuchnia

kazimiera przybytko

Langosze/ Langosy (węgierskie)
Składniki:
250 g mąki
125 g ugotowanych ziemniaków
10 g świeżych drożdży
100 ml mleka
50 ml śmietany
20 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia

Mleko wymieszać ze śmietaną, podzielić na 2 porcje, do jednej porcji dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę mąki, wymieszać, odstawić na 20 min. Ziemniaki ugnieść, wrzucić do garnka, dodać masło i resztę mleka ze śmietaną i tę mieszankę zagotować ciągle mieszając, odstawić do wystygnięcia. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki czyli: mąkę, wystudzone puree z ziemniaków, drożdże z mlekiem i śmietaną i sól, wyrobić ciasto tak, żeby odchodziło od ręki, odstawić na 30 min pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, po 30 min podzielić ciasto na 5-6 części, z których formować okrągłe placuszki o grubości około 5 mm. Placki smażyć na głębokim oleju najpierw z jednej, a później z drugiej strony do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation