Kuchnia

kazimiera przybytko

Pyszna polędwiczka w sosie

SKŁADNIKI:

300 g polędwiczki wieprzowej,
200 g żurawiny do mięs Develey,
1 cebula,
3 łyżki masła,
1 łyżka miodu Wileńskich,
1/2 szklanki wody,
1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Gdy woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation