Biżuteria

Kolczyki i pierścionki

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALTESERAMI

Składniki na ciasto:
150 g jasnego brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
100 g drobnego cukru do wypieków (pominęłam)
3 duże jajka
175 ml mleka
150 g masła*
2 łyżki napoju słodowego Horlicks (proszku)
175 g mąki pszennej
25 g kakao, przesianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła i mleka).
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, wymieszać.
Mleko, masło, Horlicks umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia masła, zdjąć z palnika. Nie gotować.
Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubić na lekką i puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania białek. Do masy jajecznej wlać gorące mleko, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.
Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić między nie przygotowane ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej).
Masa kremowa do przełożenia:
250 g cukru pudru (najlepiej zredukować jego ilość)
1 łyżeczka kakao
45 g Horlicksa
125 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki wrzącej wody
2 x 37 g opakowania groszków Maltesers

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder, kakao, Horlicksa, zmiksować. Pod koniec dodać wrzącą wodę i zmiksować (autorka przepisu wszystko zmiksowała w malakserze bez przesiewania cukru i kakao).
Wykonanie
Krem podzielić na pół. Połową przełożyć czekoladowe ciasto, drugą połową posmarować wierzch. Ozdobić Malteserami.
* w oryginale 15 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation