Kuchnia

przepisy

SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1/2 limonki

marynata:
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanego lubczyku (może być suszony)
sól
pieprz

sałatka:
100 g kiełków soi
50 g kiełków rzodkiewki
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sosu sojowego


Marynata: do miseczki wlej jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i lubczyk. Posól i popieprz.
Kurczaka przetnij wzdłuż na paski o szerokości około 2-3 cm.
Kurczaka umieść w połowie przygotowanej marynaty (resztę marynaty przelej do słoiczka i odstaw), dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Po wyznaczonym czasie kurczaka nadziewaj na patyki do szaszłyków. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij, przełóż na talerze i podawaj z sosem i sałatką.

Sos: do reszty odłożonej marynaty wciśnij sok z 1/2 limonki i dokładniewymieszaj.

Sałatka: Kiełki i pestki dyni wymieszaj, polej sosem sojowym i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation