Kuchnia

muffiny

Muffinki migdałowe z wiśnią

Składniki:
- 75 g masła
- 1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2/3 szklanki wiśni
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- płatki migdałowe, do dekoracji
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem foremkę do muffinów lub wyłożyć ją papilotkami. W misce utrzeć masło. Dodać jajka, po jednym na raz i ucierać, aż do połączenia składników. Na końcu dodać maślankę oraz esencję migdałową i dokładnie wymieszać. W drugiej msice wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiśnie i posiekane migdały. Połączyć mokre składniki z suchymi, niezbyt dokładnie mieszając. Przełożyć ciasto do foremki. Wierzch każdego ciastka posypać płatkami migdałów, lekko je dociskając. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation