Kuchnia

glodomorra

ciasto:
1&3/4 szkl mąki
3/4 szkl ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
nadzienie:
300g szynki
papryka
cebula
1/2 łyżeczki papryki ostrej
zioła prowansalskie
150g sera żółtego
sól
pieprz
roztrzepane jajko do posmarowania
szczypta ziół prowansalskich do posypania

Z wody, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
Zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić ciasto (5-7 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (30-40 minut).
Pokroić szynkę, cebulę, paprykę, ser zetrzeć. Dodać zioła, paprykę, sól, pieprz.
Ciasto podzielić na 3 cz, każdą z rozwałkować na ok. 3mm. Ułożyć nadzienie, złożyć. Posmarować jajkiem, posypać ziołami.
Rozgrzać piekarnik z blachą. Wyłożyć calzone na blachę. Piec ok. 20 min. w temp. 200oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation