Inne

Drinki

Ciasto kokosowe z ananasem.

Biszkopt:
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia

Kokos:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 200 g kokosu

Krem:
- 1 puszka ananasa
- 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy)
- 250 g masła
- 1 żółtko (niekoniecznie)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Z podanych składników na biszkopt wyrobić ciasto. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Z białek i cukru ubić pianę, dodać kokos. Ubitą pianę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Do rondelka odlać sok z ananasa i do reszty soku dodać wody żeby było 400 ml w całości i z tego soku ugotować budyń (bez cukru). Ananas pokroić na drobną kostkę. Masło ubić, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Do masy dodać przestudzony budyń a potem ananas. Wymieszać.

Na biszkopt wyłożyć krem, na krem kokos. Kokos polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki masła
- 4-6 łyżki wody

Przygotowanie:
Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę (może być mleczna), dodać masło i wodę, ucierać do rozpuszczenia masła i czekolady (w razie potrzeby dolać wodę).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation