Kuchnia

MojeGootowanie

Batoniki śniadaniowe

1/2 szklanki migdałów
1/4 szklanki ziaren sezamu
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 płatków pszennych (dałam kukurydziane)
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki miodu
1 łyżka kakao

Na suchej patelni kolejno uprażyć: posiekane migdały, sezam, pestki dyni, płatki owsiane, wiórki kokosowe. Składniki przesypywać od miski, dodać płatki kukurydziane (lub pszenne) i na koniec wymieszać.
W garnku podgrzać miód z kakao, wlać do miski z suchymi składnikami.Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypujemy składniki i najpierw łyżką, a później zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma, przygniatamy, by utworzyła się równa warstwa*.
Formę wstawić na 2 godziny do lodówki, a po schłodzeniu pokroić na batony.
*łatwiej będzie nam przygnieść masę jeśli najpierw wyrównamy ją łyżką, a następnie przykryjemy wystającą częścią papieru do pieczenia i wtedy zaczniemy przygniatać masę rękoma. Nie będzie nas wtedy parzyć, ani brudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation