Kuchnia

Sosy i Dipy

Ostry sos salsa

Składniki
2 puszki pomidorów
2-6 papryczek chilli (wedle uznania)
1 zielona papryka
1 średnia cebula
1 limonka
2 łyżki cukru trzcinowego (jeśli nie ma to białego)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ja nie przepadam i nie dodaję)
100ml gorącej wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Gorącą wodę przelewamy do szklanki i rozpuszczamy w niej cukier oraz sól. Następnie przelewamy do naczynia do miksowania. Z papryczek chilli usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy z przygotowaną wcześniej cieczą tak drobno, jak się da.
Obieramy cebulę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do przygotowanej wcześniej pasty z chilli i miksujemy, tym razem już nie tak bardzo drobno.
Dodajemy pomidory razem z sokiem oraz koncentrat. Miksujemy na niewielkich obrotach, tak, aby pomidory się rozpadły, ale żeby nie wyszedł nam jednolity sos. W międzyczasie dosypujemy paprykę w proszku.
Próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej zmiksowanej papryczki chilli. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z limonki i mieszamy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation