Jedzonko :d

42 inspiracje
by Iga B
Polędwiczki miodowo - musztardowe
Może nieco przynudzam z polędwiczką wieprzową ale mój zachwyt nad tym mięsem jakoś się nie chce skończyć. Przeciętnie, robię polędwiczkę co drugą niedzielę i za każdym razem smakuje wspaniale. Wszystko to zasługa delikatnego mięsa, które bardzo szybko się smaży, dusi lub piecze a w dodatku jest milion możliwości w postaci sosów, marynat czy innych dodatków. Moja dzisiejsza propozycja to mięso marynowane w zalewie miodowej z dodatkiem musztardy. Obiad gotowy w ciągu 30 minut oprócz czasu przeznaczonego na marynowanie. Zachęcam do wypróbowania.



Źródło: Siostra Maria

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
2 czubate łyżki miodu
2 czubate łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka suszonego tymianku
olej, sól, pieprz

Polędwiczki pokroić na plastry. Delikatnie rozbić dłonią, oprószyć pieprzem i solą. W misce wymieszać miód, musztardę, czosnek, oliwę, sól, pieprz, paprykę i tymianek. Zalać marynatą plastry polędwiczki i wstawić mięso do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty i smażyć na rozgrzanej patelni, na rumiano z każdej strony.

Smacznego:)
KURCZAK CURRY W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWYM.

Składniki: (4-5 porcji)
pełnoziarnisty makaron spaghetti / brązowy ryż
podwójny filet z kurczaka,
1 cebula,
1 puszka pomidorów,
2 garstki mrożonego zielonego groszku,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka curry,
1/3 łyżeczki kurkumy,
oliwa extra virgin,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Filety oczyścić, pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z odrobiną oliwy. Mniej więcej w połowie smażenie doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso lekko się zarumieni. Usmażonego kurczaka przełożyć do miski.
Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać curry, kurkumę, wymieszać. Dodać kurczaka, połączyć składniki. Pomidory przełożyć z puszki do miski, rozdrobnić łyżką, dodać do kurczaka. Dodać mrożony groszek. Wszystko wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem, gotować 15 min. na małym ogniu. W miseczce zmieszać 2 łyżki śmietany z 5 łyżkami sosu z patelni, następnie dodać do kurczaka i dokładnie wszystko wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, a jeśli będzie taka potrzeba, doprawić solą pieprzem, curry.
Prosty przepis robi furorę! Potrzebujesz tylko 3 składników aby zaskoczyć wszystkich przepysznym, oryginalnym ciastem. Zobacz jak łatwo i szybko możesz upiec rewelacyjne ciasto. Potrzebujesz tylko 3 jajek, 120 g białej czekolady i 120 g kremowego twarożku. Oddziel białka od żółtek i schowaj je do lodówki. Rozpuść czekoladę nad gorącą wodą, a następnie wymieszaj ją z twarożkiem. Dodaj 1/3 ubitych wcześniej na sztywną pianę białek. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj resztę białek i jeszcze raz wymieszaj tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie przełóż ją do natłuszczonej wysokiej formy i piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 st. i piecz przez kolejny kwadrans. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut, po czym wyciągnij je i zostaw do wystudzenia. Banalnie proste! Smacznego!
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskieskładniki:

- szklanka wody (250 ml)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia ( ok. 4-5 cm na dnie szerokiego garnka)

na lukier:

- szklanka cukru pudru
- trzy łyżki soku z cytryny
- nieco zimnej wody


Zagotować wodę i energicznie mieszając, na wrzątek wsypać przesianą mąkę. Ucierać do momentu aż ciasto zbije się w kulę i będzie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić. Dodać jajka i mieszać ciasto do połączenia składników. Przełożyć do dekoratora z końcówką w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia wyciskać nałożone na siebie zwoje ( 2-3) ok. 7 cm średnicy. W rondlu rozgrzać olej do ok. 180 st. Pociąć papier na kwadraty na każdym zostawiając po ciastku. Wrzucać ciastka na olej papierem do góry, po chwili łatwo będzie go zdjąć. Smażyć do zrumienienia, po każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Wyłożyć na talerze pokryte papierowym ręcznikiem do odsączenia z tłuszczu.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżeczce dodawać wody, mieszając aż do uzyskania wolno lejącej się emulsji. Zanurzać w lukrze wierzch pączków lub polewać je przy pomocy łyżeczki lub pędzelka.
SHOARMA Z KURCZAKA.

Składniki: (4 porcje)
dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki curry,
3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
3/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli),
sól, pieprz,
4,5 łyżki oliwy z oliwek,
200 g brązowego ryżu (2 woreczki),
+ składniki potrzebne do sałatki prawie greckiej (tutaj)


Wykonanie:
Wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso pokroić na mniejsze kawałki/paski, następnie przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2h. Na suchej patelni smażyć mięso ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Podawać z sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona