Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
tymianek
sól
olej
Farsz: 300 g świeżego szpinaku
150 g sera ricotta
2-3 ząbki czosnku
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając, żeby się nie przypalił, dodaj umyty i osuszony szpinak i przesmażaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor, zawijaj w nie farsz. Gotowe naleśniki możesz zjadać od razu lub odsmażać na niewielkiej ilości masła.
ETON MESS
Składniki:
4 szklanki truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru lub cukru z wanilią
2 łyżeczki soku z granatów (zamiast można użyć octu balsamicznego lub pominąć)
2 szklanki śmietany kremówki (w UK - whipping cream)
kilka większych bez
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i dodać sok z granatów, odstawić (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku).
Kremówkę ubić (bez cukru), do gęstości, nie do sztywności.
Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać.
Sernik bez pieczenia
1/2 kilograma sera,
3/4 margaryny ,
1 szklanka cukru,
5 łyżeczek żelatyny,
pół szklanki zimnej wody,
pół szklanki gorącego mleka,
paczka herbatników lub biszkoptów (osobiście polecam herbatniki),
galaretka.
Sposób przygotowania:
Najpierw utrzeć margarynę, żółtka i cukier. Do otrzymanej masy dodać ser i wszystko wymieszać. Żelatynę rozpuścić do połowy szklanki w zimnej wodzie, do reszty dodać gorące mleko, wystudzić. Następnie połączyć z masą serową i wszystko razem zmieszać.
Na dnie tortownicy poukładać herbatniki lub biszkopty. Na to położyć ser.
Na serze można poukładać owoce, np. truskawki, maliny czy jagody, następnie zalać wszystko galaretką. Na koniec włożyć do lodówki, aby wszystko dobrze się zastygło. Pyszny deser jest gotowy.