Papu

54 inspiracje
lody truskawkowe:
500 g truskawek
100 g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie)
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć na talerz/tace i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 h.
Po...
Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.
SAŁATKA TOSCANI

Sałatkę tą robiłam już wielokrotnie. Tutaj w swoje kuchenne okno wystawiam ją po raz pierwszy. Często do niej wracam ponieważ jest smaczna i expresowa w wykonaniu. Pomysł na zrobienie jej zrodził się gdzieś przed rokiem w czasie zak...
Makaron z serem

Macaroni and cheese to ulubione danie amerykańskich dzieci. Przygotowanie jest banalnie proste, a składniki zwykle zalegają w naszych szafkach kuchennych i lodówce. Brak warzyw w tej potrawie warto zrekompensować sałatką lub owocami na deser. Można też dodać warzywa do makaronu, np. różyczki brokułów, marchewkę, pora albo kukurydzę. Niektórzy wzbogacają potrawę tuńczykiem, pomidorami lub kawałkami ugotowanego mięsa kurczaka. Włoska, prostsza, wersja macaroni and cheese, czyli pasta al burro e parmigiano, to makaron ugotowany al dente, do którego już na talerzu dodajemy odrobinę masła, mieszamy i posypujemy parmezanem - prosto, ale smacznie!

Składniki:

drobny makaron, np. kolanka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
450 ml mleka
garść startego żółtego sera
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji z opakowania. Odcedź po ugotowaniu. Sos serowy: w rondelku rozpuść masło i dodaj łyżkę mąki, dobrze wymieszaj. Dodaj odrobinę czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 30-60 sekund. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając cały czas trzepaczką. Zagotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj dużą garść startego żółtego sera i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, wymieszaj i podawaj. Można też przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu dodatkowym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, przez 5-10 minut. (za: netmums.com)
Muffinki z nutellą



Muffinki z jego dodatkiem są bardzo delikatne, lekko chrupiące na górze z czekoladowym wnętrzem. Są to dość popularne babeczki i teraz już wiem dlaczego, ponieważ są po prostu przepyszne i znikają szybciej niż można się spodziewać. Jeśli jeszcze nie jedliście wypróbujcie koniecznie, bo nie bez powodu są uwielbiane.


SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

1 ¼ szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki masła, miękkiego ( ok. 2 łyżek )
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki mleka
12 łyżeczek nutelli ( jedna na każdą babeczkę )


Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. W miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. W kolejnej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i posypujemy cukrem lub kaszką manną. Wypełniamy do ¾ wysokości ciastem. Na wierzch każdej porcji nakładamy łyżeczkę nutelli i wykałaczką lub nożykiem robimy zawijasy. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do suchego patyczka.
Szybkie ciasteczka do kawy
Przygotowanie ich zajmuje 10 minut. To najłatwiejsze ciasteczka jakie da się upiec. Nie trzeba nic ucierać ani ubijać, wystarczy wsypać składniki do miski i wymieszać łyżką. Są miękkie, namawiam do zaangażowania w ich przygotowanie nawet małe dzieci. Ciasteczka w zależności od fantazji i dorzuconych dodatków mogą zmieniać smak. Te na zdjęciach, to ciastka cytrynowe z migdałami. Zamiast cytryny można użyć soku i skórki otartej z pomarańczy. Wierzch dla chrupkości posypałam grubym cukrem.




składniki:

- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- pół szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki śmietany
- trzy łyżki oleju słonecznikowego
- trzy łyżki płatków z migdałów lub posiekanych migdałów lub orzechów
- ew. gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. W tym czasie składniki ciastek wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać trochę mleka lub śmietany. Płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać ciasto łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Należy zostawić między nimi odstępy ok. 2 cm, trochę urosną. Posypać ciastka niewielką ilością grubego cukru.
Piec do zrumienienia, ok. 10 - 15 minut, z termoobiegiem, jeśli dwie blaszki na raz, jeśli bez - każdą osobno.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Spaghetti alla carbonara


Składniki, 2 porcje:

• 2 jajka
• 90 g boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego - pancetty)
• 160 g makaronu spaghetti
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 30 g tartego sera owczego Pecorino (lub Parmezanu)
• sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• świeżo zmielony kolorowy pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową sera pecorino oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem pecorino i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (opcjonalnie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona